Проф. Любомир Халачев Остарява и оглупяваЗа съжаление през последните години от

...
Проф. Любомир Халачев Остарява и оглупяваЗа съжаление през последните години от
Коментари Харесай

Проф. Любомир Халачев: София остарява и оглупява

Проф. Любомир Халачев

 

Остарява и оглупява

За страдание през последните години от девиза на София с който по този начин се гордеехме „ Расте, само че не старее “ остана единствено едната част- стареенето. С нея върви и оглупяването. Което изрично се поддържа от дейностите на общинския съвет на града.


Толкова доста партии, придвижвания, хора и сила бяха употребявани на тези кметски избори, че упованието на всички софиянци беше надали не за градска гражданска война или най-малко за грандиозна смяна. За съжаление- нищо не се получи. И остава на всички, които са дали своят вот за общински съвет и за кмет (без значение за коя партия) да се питат: “Какво тъкмо стана? Защо спорихме, карахме се, ядосвахме се! Да бяхме си останали в къщи- същото щеше да стане “.


Най-важната част от работата на общинския съвет, откакто одобри бюджета (или дори преди да го приеме) е да утвърди програмата за развиването на София като град. Не настрана превоз, детски градини, паркове, велосипедни алеи, скитащи кучета и така нататък и тъй наречените, а цялостното развиване като град. Защото всичко, което се отнася до живота на обществото се затваря в границите на това, което съставлява един актуален град. Ако той е добре организиран, в случай че има задоволително превоз, улици, учебни заведения, лечебни заведения, коли за спешна помощ, полиция, в случай че има всичко належащо за живота на хората- те ще са щастливи и престъпността ще е ниска, ще има успокоение. И обратното- в случай че градът не е добре организиран, превозът е безреден, напрежението поради неналичието на едно или друго непрестанно нараства- неизбежно ще се стигне до увеличение на тревогата и престъпността. Тогава този град става неприятен за живота на хората. Просто е! С това се занимават не юристите, икономистите, бизнесмените на строителни действия, а експертите наречени „ градостроители “- aрхитекти. Хора, които би трябвало да схващат какво може и какво не може да се направи в един град, който не се стартира от нулата, а към този момент има избрани дадености.


Като образец ще дам, че в град Рим несъмнено не може да се направи всичко това, което се прави в град Лас Вегас, нито във Венеция може да се направи това, което се прави в Мюнхен. Без значение какво желаят жителите на тези градове, доста значимо е да се знае какво разрешава самият град. Накъде, какъв брой, по какъв начин и по какъв начин- ето на тези въпроси би трябвало да отговорят градостроителите. Ако има подобен заместител на кмета – кажете кой е, с цел да насочваме към него нашите рецензии. Не заместник-кмет по строителството, а именно-архитект-градостроител. Ако няма- мисля че София заслужава в общината си да има подобен отдел. Вярвам, че у нас има задоволително положителни и кадърни архитекти и урбанисти, които схващат от развиването на градската среда.

 

В момента се завихри скандал към преустройството на булевардите в центъра на града. Хората се безпокоят, и с право, какво ще стане когато така наречен „ ремонт “ завърши. Защото към този момент имаме сходни мотиви за безпокойствие. Например, без да питат никого и без да се поучават с обществото, преди години направиха велосипедни алеи по ул. „ Раковски “ с които освен не облекчиха, само че мощно затрудниха цялото придвижване. Неясно за какво макар желанието да се развива велосипедното придвижване в София (което единствено по себе си е прекрасно) в центъра се вършат велосипедни алеи, а в новите квартали, които всеобщо се застрояват на голи поляни за младежи не са планувани освен велосипедни алеи,но и тротоари! Защо? Защото тези алеи биха изяли от площта за строителство, която в действителност носи доста пари както на строителите, по този начин явно и на някои чиновници в общината. А от велосипедните алеи пари не се получават. Те се вършат тогава, когато би трябвало да се „ подкупи “ обществото на велосипедистите (от избрани партии), с цел да поддържат те някои общински дейности. Или (по-вероятно) когато общината желае по този начин да скара жителите на София, че те да не помнят какви същински проблеми имат, а да стартират да спорят между тях за велосипедните алеи. Ето го главният проблем!
Правенето на велосипедни алеи е прелестно нещо само че и то, като всяко друго строителство, би трябвало да се подчинява на общите закони за развиване на града. Като образец ще дам страната Дания и особено столицата на тази страна Копенхаген. Който е ходил там знае, че в Копенхаген даже и министрите вървят на работа с колела. Майките пазарят със специфични колела с кошници за бебета, търговците разнасят артикули с колела и така нататък С велосипед можеш да обиколиш цяла Дания, без да пресечеш пътя на колите по автомагистралата. Прекрасно! Само че страната има сходни благоприятни условия и когато някъде се прави ново строителство това се планува като част от градоустройството (противно на това което става в нашите нови квартали!). В остарялата част на Копенхаген да вземем за пример няма велосипедни алеи- както няма такива алеи в нито една средновековна част на нито един европейски град. Просто там няма по какъв начин да се направи.


Редно беше нашите управници (бившите и настоящите) като желаят да вършат такива преустройства да поканят експерти от тези европейски градове да ги посъветват по какъв начин да го създадат по този начин, че новото да не пречи на остарялото, а да бъде в естетика с него. Тогава от това ще спечелим всички. Там където е допустимо щяха да се създадат огромни велосипедни алеи, а там където не е възможно- щяха да намерят различен метод за напредване с колела. В момента върви едно безсмислено опълчване на пешеходците и автомобилистите на велосипедистите. Защо? Защото преди да кажат „ карайте където можете “ и с това да завоюват техните гласове, общинските съветници трябваше да контролират това придвижване. Все отново, въпреки да не изпуска нездравословни газове, велосипедът е транспортно средство. Даже един общински консултант сподели, че велосипедът е равнопоставено транспортно средство. Аз мисля, че сега не е равнопоставено, а мощно толерирано. Между другото, един велосипедист който се движи със скорост 20км/час по алеи, тротоари и градинки може да бъде сериозна заплаха за хората, изключително за майките с деца и възрастните хора.
Ако желаете, дами и господа общински съветници, да разберете по какъв начин това е направено добре, командировайте двама експерти в Копенхаген. Нека да видят, да снимат, да копират – и като се върнат да го обяснят и да го създадат. Или поканете експерт от там, който да ви даде съвет.

 

Вие, господа от общинския съвет, сами не можете да го извършите. Или ще го извършите с толкоз неточности, че по-късно всички дружно ще го поправяме както поправяме жълтите павета ( за жълтите павета съм подготвил специфичен материал! ) пред Народното събрание към този момент пета година. С нашите пари, несъмнено!


Връщам се още веднъж на заглавието на тази публикация. Трябва да се коригирам- не град София старее и оглупява, а общинските съветници от години правят съществени нелепости.

Извинявам се на обичания ми град София!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР